جشن شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

شب یلدا چند شنبه است؟ شب یلدا ۱۴۰۳ + تاریخچه

شب یلدا ۱۴۰۳ امسال در روز جمعه ۳۰ آذر ماه، برابر با ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۴ می‌شود. شب یلدا یا شب چله، یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است که از دیرباز تاکنون در میان ایرانیان برگزار می‌شود. این جشن در واقع گرامیداشت طولانی‌ترین شب سال در نیم‌کره‌شمالی، مصادف با انقلاب زمستانی است. شب یلدا از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی ۳۰ آذر شروع می‌شود و با طلوع آفتاب در اولین روز زمستان یعنی ۱ دی به پایان می‌رسد.

شب یلدا ۱۴۰۳

با نزدیک‌شدن به روزهای پایانی سال، هوا سردتر می‌شود، اما درخشش و شور و حال خاصی بین ایرانیان وجود دارد، زیرا قرار است در آخرین شب پاییز جشن بزرگی برگزار شود. از زمان‌های بسیار قدیم در فرهنگ ایرانیان این شب جشن گرفته‌می‌شود. همه افراد در خانه بزرگترهای فامیل دور یکدیگر جمع می‌شوند و میان وعده‌های خوشمزه و متنوع می‌خورند. شاید در این روز بیش از هر زمان دیگری شاهنامه و کتاب حافظ بخوانیم، اشعار حماسی شاهنامه را مرور کنیم یا از حافظ بخواهیم طالعمان را بگوید.

نکته قابل توجه در طولانی‌ترین شب سال این است که تمامی قومیت‌های ایران مانند فارس، ترک، کرد، لار، بلوچ و عرب شب یلدا را با شادی، همراهی، مهربانی، دوستی و صداقت جشن می‌گیرند. شب یلدا مدافع فرهنگ و سنت‌های خوب ایرانی است: کنارهم بودن، امید به آینده‌ای روشن، دعای دسته‌جمعی و خواندن و گفتن قصه‌های گذشته که همه می‌توانند چراغ راه آینده فرزندانمان باشند.


اگر شما هم اطلاعات بیشتری درباره شب یلدا و خاطراتی درباره این روز دارید، برای ما بنویسید!!


شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

تاریخچه شب یلدا

شب یلدا و جشن شب چله یک سنت دیرینه است و پیروان آیین میترائیسم از هزاران سال پیش آن را در ایران برگزار می‌کردند. در باور مردمان این زمان، یلدا روز تولد خورشید و بعدها تولد میترا الهه خورشید است. بسیاری از افراد معتقدند که ریشه شب یلدا به مردم ساکن نزدیک دریای کاسپین(خزر) برمی‌گردد. آن‌ها اولین آریایی‌هایی بودند که وارد ایران شدند. آن‌ها مردمانی با چشمانی رنگی و موهای بلوند بودند که ابتدا در گیلان ساکن شدند و پس از مدتی به سایر نقاط ایران مهاجرت کردند.

همانطور که اشاره کردیم، این سنت شیرین ایرانی هرساله با گرمی خاصی جشن گرفته می‌شود تا شبی خاطره‌انگیز رقم بزند. به طور قطع نمی‌توان گفت که اولا جشن شب یلدا چگونه برگزار می‌شود؛ اما دلایل زیادی برای آن وجود دارد. در قدیم ایرانیان از طریق کشاورزی زندگی خود را می‌گذراندند و با تغییر فصل، نوع کار آن‌ها هم تغییر می‌کرد. ایرانیان باستان با توجه به تجربیاتشان آموختند که وقتی اولین شب زمستان فرا می‌رسد، به طولانی‌ترین شب سال می‌رسیم. پس از آن است که روزها طولانی تر می‌شوند. به همین دلیل این شب را شب تولد خورشید می‌دانند.

آن‌ها معتقد بودند که تاریکی نماد شر و نور نماد خوبی است. بنابراین طولانی‌ترین شب سال، جشن و شادی برای هلاکت شیطان بود. در شب یلدا، مردم سفره بزرگی از میوه و آجیل پهن می‌کردند و سعی می‌کردند تا صبح نخوابند و شب را به قصه گویی بپردازند. چون بعد از این شب، روزها طولانی تر می‌شود؛ یعنی خورشید بر تاریکی پیروز شد. جالب است بدانید رومیان باستان این شب را به تقلید از ایرانیان جشن می‌گرفتند و حتی برخی از آن‌ها تصور می‌کردند حضرت عیسی در شب یلدا به دنیا آمده‌است.

تاریخچه شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳

شب یلدای امسال جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ شمسی، مصادف با روز ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۴ میلادی و برابر با ۱۸ جمادی الثانی ۱۴۴۶ قمری می‌باشد.

رسومات یلدایی

امروزه سنت‌های شب یلدا، همانند دوران باستان است و تغییر چندانی در آن نمی‌بینیم. شب یلدا غذاهای لذیذ مخصوص خود را دارد؛ اما تصور آن بدون هندوانه و انار غیرممکن است. در هر یک از شهرهای ایران، سفره شب یلدا با میوه‌ها و غذاهایی که در آن منطقه موجود است، چیده می‌شود. همه ما می‌دانیم که هندوانه یک میوه تابستانی است پس شاید تعجب کنید که چرا آن را در شب یلدا می‌خوریم. ایرانیان معتقدند پس از خوردن هندوانه در این شب، تحمل هوای سرد زمستانی دیگر کار سختی نیست.‌

نماد‌های شب یلدا ۱۴۰۳

انار همچنان نماد شادی و تغذیه است و با خوردن آن در شب اول زمستان انرژی تازه‌ای میگیریم. آجیل هم از غذاهای دیگری است که می‌توانید با آن از مهمانان پذیرایی کنید. همچین سرو دسرها و شیرینی‌های ایرانی مانند باسلق، این شب را به یاد ماندنی می‌کند. مردم برای شام شب یلدا، انار پلو (انار با برنج)، سبزی پلو با ماهی و زرشک پلو سرو می‌کنند.

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های شب یلدا که اکنون در حال فراموشی است، نوع شعر و قصه گویی است. این سنت در بسیاری از شب‌ها از جمله شب یلدا برگزار می‌شد که در آن سالمندان برای دیگران قصه و روایت تعریف می‌کردند و یا شعر می‌خواندند. آن‌ها همچنین داستان‌های واقعی زندگی خود را روایت کردند و تجربیات خود را ارائه کردند. در ادامه به بخشی از سنت قوم‌های مختلف در ایران برای شب یلدا اشاره خواهیم کرد.

نماد‌های شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

سنت شب یلدا در خراسان

در این استان، این شب را به عنوان شب چله و یا چل نشینی می‌شناسند و به ندرت به آن شب یلدا می‌گویند. یکی از مراسم جالب آن‌ها شب نور است. در این شب همه باید هنگام رفتن به مهمانی چراغی به همراه داشته‌باشند. به دلیل تعداد زیاد چراغ‌ها، مردم به این مراسم سفارشی شمعدانی می‌گویند. یکی دیگر از رسوم ضروری آن‌ها تهیه شیرینی کفبیخ است که مردم آن را نمایانگر سنت‌های خراسان رضوی و جنوبی می‌دانند.

اگر اهل خراسان هستید حتما با مراسم تدفین در این روز آشنا هستید. مراسم کف کردن با ریشه گیاهی به نام چوبک شروع می‌شود. پس از خیساندن در آب و جوشاندن آن را در ظرف سفالی بزرگی می‌ریزند. مردم همچنین درخت انار را با دسته‌های نازک چوب می‌زنند تا کف کند. سپس با شیر مخلوط می‌کنند و با مغز گردو و پسته می‌خورند.

سنت شب یلدا در اصفهان

همه ما پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های خوبی داریم که مشتاقانه منتظر دیدن ما در مناسبت‌های خاص هستند. در اصفهان مردم برای نشان دادن احترام پشت چهارپایه خانه پدربزرگ و مادربزرگشان جمع می‌شوند. در این شب آن‌ها خاطرات خود را به یکدیگر یادآوری می‌کنند. معمولا بزرگترها قصه می‌گویند و برای بقیه فال حافظ می‌گیرند و یا شاهنامه می‌خوانند. تازه عروس‌ها طبق معمول مجبورند برای همسرشان هزینه کنند و هدیه بخرند. اصفهانی‌ها زمستان را بر اساس جشن شب یلدا به دو قسمت «چله» و «چله کوچک» تقسیم می‌کنند. چله از اول روز تا دهم بهمن ادامه‌دارد و چله کوچک تا ۳۰ بهمن ادامه‌دارد.

سنت شب یلدا در همدان

حتما شما هم شب یلدا را با گرفتن فال حافظ می‌شناسید. در همدان هم مردم فال جالبی به نام فال حافظ می‌گیرند. بیایید نگاهی به آن بیندازیم. ابتدا همه در یک اتاق می‌نشینند. سپس پیرزنی شعری را بارها و بارها می‌خواند و دختربچه پس از پایان هر شعر، روی پارچه‌ای نتراشیده بخیه می‌زند. در نهایت میهمانان به ترتیبی که نشسته‌اند، شعر پیرزن را به فال خود می‌دانند. در اکثر خانواده‌های این شهر رسم بر این است که در جشن، همه آجیل یا میوه با خود به خانه دیگری ببرند. به این ترتیب برای آن شب دورهمی‌های صمیمی و حسرت خواهند داشت. همچنین بسیاری از مردم همدان را با خونگرمی و مهمان نوازی می‌شناسند.

سنت شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

سنت شب یلدا در لرستان

مردم لرستان با لهجه شیرین خود شب یلدا را اولین نمایش قاره نامیده‌اند. علاوه بر فال حافظ، گرفتن فال چهل سرو نیز در میان آن‌ها رایج است. همچنین یکی از آداب جالبی که باعث صمیمیت آن‌ها با یکدیگر می‌شود این است که شال یا چادر را از پشت بام همسایه دراز می‌کنند و از یکدیگر آجیل و میوه می‌گیرند. آن‌ها همچنین هنگام چیدن آجیل و میوه به زبان خود شعر می‌خوانند. مردم لرستان بنا به ذائقه خود غذایی به نام شربت گندم درست می‌کنند که برای تهیه آن در شربت خیس می‌کنند. سپس نمک و زردچوبه به آن اضافه می‌کنند و در نهایت مواد را روی ساج تفت می‌دهند. بادام و گردو و کشمش و لوبیا سیاه را نیز باید با آن مخلوط کرد. پیشنهاد می‌کنم امتحانش کنید!

سنت شب یلدا در آذربایجان

مگر ممکن است آذربایجان در بین تمام استان‌های کشور آیین خاصی برای شب یلدا نداشته‌باشد؟ مردم آذربایجان هنگام بریدن هندوانه معتقدند که پیرمرد باید اولین قاچ را درست کند و در همان زمان عبارت «قادا بلمیزی بو گجه کاسدوخ» یعنی «ما امروز بلای خود را بریدیم» را بخواند. از غذاهای لذیذ آذربایجان برای شب یلدا می‌توان به سوپ شیر، قروقه و حلوای گردو اشاره کرد. بیایید نگاهی به یکی از آداب و رسوم جالب آن‌ها بیندازیم. قبل از غروب آفتاب، پدر عروس باید برای دختر و دامادش بسته‌ای بفرستد که حاوی یک تکه هندوانه، میوه، آجیل، شیرینی، یک تکه پیراهن با کفش و یک چادر است.

اهمیت شب یلدا در ۱۴۰۳

شب یلدا در سال ۱۴۰۳ نیز همانند سال‌های گذشته، فرصتی برای تقویت پیوندهای خانوادگی و اجتماعی است. در شرایط کنونی که بسیاری از افراد به دلیل مشغله‌های کاری و زندگی شهری، فرصت کافی برای دور هم جمع شدن با خانواده و دوستان خود ندارند، شب یلدا می‌تواند بهانه‌ای برای ایجاد لحظات شاد و خاطره‌انگیز باشد.

همچنین، شب یلدا می‌تواند فرصتی برای آشنایی نسل جوان با فرهنگ و آداب و رسوم کهن ایرانی باشد. با برگزاری مراسم شب یلدا در مدارس و دانشگاه‌ها، می‌توان به نسل جوان آموزش داد که ریشه‌های فرهنگی آن‌ها به کجا بازمی‌گردد و اهمیت حفظ این میراث فرهنگی چیست.

اهمیت شب یلدا ۱۴۰۳ | تیک تاک گالری

هدیه یلدا و ساعت مچی

هدیه‌های یلدایی برای عروس و داماد از زیبا‌ترین رسوم ما ایرانیان است. به این صورت که خانواده داماد در این شب همراه با طبق‌ها یا خوانچه‌های پیش‌کشی از خوراکی‌های تزئین شده مخصوص این شب راهی خانه عروس می‌شدند. میوه‌‌های زمستانی مانند انار، خرمالو و هندوانه به همراه انواع تنقلات و آجیل و شیرینی که به زیبایی تزئین شده‌است، روی طبق‌ها قرار گرفته و روی آن‌ها با پارچه‌ها و روبان‌های رنگارنگ تزئین می‌شدند و هدیه‌های عروس نیز بر رویشان قرار می‌گرفت.

در کنار خوراکی‌ها لباس‌های زمستانی، سکه و زیورآلاتی مانند ساعت نیز هدیه می‌برند. همچنین خانواده عروس برای داماد هدیه‌ای در نظر می‌گیرند. امروزه خرید هدیه یلدا طرفداران بیشتری پیدا کرده‌است و تنها مختص عروس و داماد‌ها نمی‌باشد. شما می‌توانید برای کسانی که دوستشان دارید هدیه تهیه کنید.

نکته:  برای خانواده‌هایی که فرصت خرید کادو شب یلدا ۱۴۰۳ را ندارند، خرید اینترنتی از سایت معتبر ساعت تیک تاک گالری بهترین و مطمئن‌ترین گزینه می‌باشد.

یلدا و تخفیفات تیک تاک گالری

مانند هر مناسبت و جشن دیگر که در کنار شما عزیزان خواهیم بود. برای شب یلدا ۱۴۰۳ نیز تیک تاک گالری تخفیفاتی در نظر دارد تا یلدایی به یاد ماندنی، پر از هدایای اورجینال داشته‌باشید. برای مطلع شدن از تخفیفات تیک تاک گالری می‌توانید، صفحه اینستاگرام تیک تاک گالری را دنبال نمایید. در صفحه ما پست‌ها و استوری‌های تخفیفات را چک کنید. همچنین سایت معتبر و رسمی تیک تاک گالری را مورد توجه قرار دهید تا از تخفیفات و اطلاع رسانی‌های ما با خبر شوید.

برای مشاهده ساعت‌ مچی‌های تخفیف‌دار تیک تاک گالری، وارد لینک رو به رو شوید : تخفیف ساعت مچی اصل

در پایان

شب چله از قشنگ‌ترین رسومات ایرانیان است و باعث شادی همگان می‌باشد. برای خرید هدیه‌های شب یلدا ۱۴۰۳ به سایت معتبر تیک تاک گالری مراجعه کنید. در این مقاله سعی کردیم تا حدودی با شب چله و رسومات آن آشنا شویم و در آخر امیدواریم که حال دل همه شما در این شب مهم و به یادماندنی خوب باشد. در کنار خانواده خود در هر کجای ایران که هستید شاد و سلامت باشید و اوقات خوشی را سپری کنید.

منابع

en.wikipedia.org

سوال ۱: یلدا چند شنبه است؟

شب یلدا ۱۴۰۳ امسال در روز جمعه ۳۰ آذر ماه، برابر با ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۴ می‌شود. شب یلدا یا شب چله، یکی از جشن‌های باستانی ایران است.

سوال ۲: تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ به میلادی چیست؟

این روز در تقویم میلادی برابر با ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۴ می‌شود.

سوال ۳: تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ چیست؟

این مناسبت مصادف با روز جمعه ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۳، یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است.

۳.۸ از ۵ - ( ۵ امتیاز )
نوشته ایجاد شد 97

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط

متنی که میخواهید برای جستجو وارد کرده و دکمه جستجو را فشار دهید. برای لغو دکمه ESC را فشار دهید.

بازگشت به بالا
×